"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Klimaatakkoord: wat betekent het voor bakkers?

Heb je een eigen pand, gasgestookte ovens of een bestelbus? Dan krijg je te maken met aardgasvrij ondernemen, energiebesparing en zero-emissiezones in de binnensteden. Een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken zet de financiële impact van het Klimaatakkoord voor de verschillende sectoren op een rij. Ontdek wat er voor bakkers verandert, wat je zelf kan doen en welke subsidies er zijn.

Samen met de belangrijkste sectoren en brancheorganisaties sloot het kabinet in 2019 het Klimaatakkoord. Een pakket aan maatregelen en voornemens voor het halveren van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 ten opzichte van 1990. Veel van de 600 afspraken zijn nog niet uitgewerkt. Voor het onderzoek selecteerden en clusterden de onderzoekers de maatregelen die al wel concreet zijn en invloed hebben op het mkb.

Het onderzoek naar de impact op het mkb is voor de uitbraak van het coronavirus uitgevoerd. De klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 zijn volgens het kabinet onveranderd gebleven. Maar de financiële situatie is voor veel ondernemers veranderd. Naast het steunpakket aan coronamaatregelen, volgt er mogelijk meer financiële ondersteuning. Ook komt de overheid bijvoorbeeld met vouchers, tegoedbonnen voor het inkopen van externe kennis om de CO2 uitstoot terug te dringen. Met de digitale tool van MKB Klimaatwerk ontdek je van welke regelingen jouw bedrijf gebruik kan maken.

De branche in cijfers

Bron: MKB Impacttoets Klimaatakkoord; cijfers over 2019.

Doorrekening kosten

Een bakker met een eigen pand, gasgestookte ovens en een bestelbus zal jaarlijks duurder uit zijn. Volgens een rekenvoorbeeld in het rapport zal een bakker met een omzet van 1 miljoen euro niet langer 8 tot 9% winstmarge overhouden, maar 6 tot 7%. Ook wachten bakkers substantiële investeringen om zonder aardgas te kunnen ondernemen. Zoals in elektrische ovens. 

Zero-emissie zones in binnensteden

Als je in de binnenstad bezorgt heb je vanaf 2025 een elektrische bestelbus nodig. Het verschil in totale kosten met een benzine- of dieselbus is minimaal.

De 30 tot 40 grootste steden krijgen vanaf 2025 emissievrije zones in de binnenstad. Dat betekent dat alleen voertuigen zonder uitstoot de stadskernen in mogen. Een elektrische bestelbus is duurder om aan te schaffen dan een benzine- of dieselbus. Met een nieuwe subsidieregeling krijg je maximaal 40% van deze extra kosten terug. Tegelijkertijd is de brandstof en het onderhoud goedkoper. Ook betaal je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting.

Volgens het onderzoek is het verschil voor een bakker tussen een benzine- of dieselbestelbus en een elektrische klein. De verwachting is dat de elektrische bestelbussen in de toekomst goedkoper worden. Aan de andere kant is de korting op de motorrijtuigenbelasting maar tijdelijk. De korting – nu 100% – is in 2025 nog 75% en vervalt in 2026 helemaal. De motorrijtuigenbelasting voor diesel- en benzinebestelbussen stijgt stapsgewijs in 2021 met 5,25%, in 2022 met 4,99%, in 2023 met 4,75% en in 2024 met 4,54%.Ook de accijns op diesel stijgt per 2021 met 1 cent en per 2023 met 1 cent.

Energie besparen

Je bedrijfspand moet in de toekomst energielabel A hebben. Dit kost afhankelijk van je huidige energielabel tussen de 900 en 8200 euro per pand. Jaarlijks bespaar je daarna tussen de 75 en 2100 euro per pand. De belasting op energie gaat bij gemiddeld en gelijk gebruik met enkele duizenden euro’s omhoog.

Energielabel A

In 2050 zijn alle bedrijfspanden CO2-arm. In 2030 is er al een eerste slag op de besparing gemaakt. Hoe dit precies vorm krijgt, wordt nog uitgewerkt. In het onderzoek analyseren de onderzoekers wat het betekent voor bakkers om hun pand van energielabel A te voorzien.

Heb je een pand met meer dan 100 m2 oppervlakte? Dan is het nu al verplicht deze voor 2023 van energielabel C te voorzien. Gebruik je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan ben je verplicht energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terug verdienen.

Je pand verduurzamen tot energielabel A, bijvoorbeeld door muurisolatie of dubbel glas, kost bij een pand van 150 m2 eenmalig tussen de 900 en 8200 euro per pand, afhankelijk van het huidige energielabel. Jaarlijks bespaar je daarna tussen de 75 en 2100 euro op de energierekening per pand.

Belastingen energie

De overheid wil dat het loont om over te stappen op duurzame energie. Daarom gaat de belasting op elektriciteit jaarlijks omlaag en op aardgas omhoog. Bij een verbruik van 30.000 m3 gas zorgt dat dit jaar voor 1.200 euro hogere gaskosten. Dit loopt op tot 3000 euro extra in 2028.

Ook gaat de belasting voor Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog. Met dit geld wil de overheid de productie van duurzame energie stimuleren. Voor een bakker met 30.000 m3 gasverbruik en 145.000 kWh elektriciteitsverbruik betekent dit jaarlijks 2500 euro extra aan ODE-belasting.

Aardgasvrij ondernemen

Van het gas af gaan vraagt een eenmalig investering van tussen de 1 en 1,75 ton. Deze kosten komen onder andere voort uit de aanschaf van een elektrische oven. De jaarlijkse energiekosten stijgen daarna bij gelijk energieverbruik met zo’n 15.000 euro.

Wijkaanpak

Nederland gaat wijk voor wijk van het gas af. Voor 2030 moeten 1,5 miljoen woningen en gebouwen van het gas af zijn. Tegen 2050 zijn dit 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen. Gemeenten werken de wijkgerichte aanpak uit en maken eind 2021 bekend welke wijk wanneer aan de beurt is. Samen met gebouweigenaren bepaalt de gemeente wat de beste oplossing is voor warmte en stroom. De wijkaanpak zal eind 2021 van start gaan en waarschijnlijk tot 2050 duren. Dat betekent dat niet alle ondernemers tegelijkertijd van het gas af gaan.

Verwarming

Van het gas af, betekent dat je je pand op een andere manier moet verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, elektrische cv-ketel of een aansluiting op het warmtenet. De elektrische cv-ketel valt meestal duurder uit, omdat elektriciteit duurder is dan gas. Of je op een warmtenet kan aansluiten hangt af je locatie, daar heb je zelf geen invloed op. De onderzoekers hebben in hun berekeningen daarom gekeken naar de warmtepomp als alternatief. Een elektrische warmtepomp kost eenmalig tussen de 5.000 en 25.000 euro, afhankelijk van het type en vermogen.

Apparaten

Bakkers kunnen een kwart van het gasgebruik vervangen met een warmtepomp. De rest van het gasgebruik komt voor rekening van apparaten, zoals gasgestookte ovens. Het vervangen van een professionele gasgestookte oven door een elektrische kost tussen de 1 en 1,5 ton. Ook is elektriciteit duurder dan gas. Dat betekent bij een gemiddeld gasverbruik van 30.000 m3 een verdubbeling van de jaarlijkse energiekosten.

Acties en subsidies

Zero-emissiezones

Als je nu een elektrische bestelbus aanschaft, profiteer je tot en met 2024 van 100% korting op je motorrijtuigenbelasting. Ook kan je 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Binnenkort opent een subsidieregeling waarmee je tot 40% van de meerkosten van de aanschaf terug kunt krijgen.

Energie besparen in je pand

Gebruik de Energiebesparingsverkenner om inzicht te krijgen hoe je energie kan besparen in je pand. 

Heb je een pand met meer dan 100 m2 oppervlakte? Dan ben je verplicht deze voor 2023 van energielabel C te voorzien. Gebruik je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan ben je verplicht energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terug verdienen, zoals het inzetten van restwarmtes uit de ovens en efficiënter gebruik van de apparatuur. Met de Wetchecker energiebesparing ontdek je welke regels voor jouw situatie gelden. 

Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kan je die op een voor jouw gunstig moment afschrijven. Ook kan je 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Van het gas af

De gemeenten maken eind 2021 hun wijkaanpak voor het afstappen van gas bekend. Wil je nu al overstappen op alternatieven? Als je een warmtepomp of zonneboiler wilt aanschaffen, kan je 1.000 tot 2.500 euro terug krijgen via de ISDE-subsidie. Daarnaast kan je 45% van je investeringskosten aftrekken van je fiscale winst via de Energie-investeringsaftrek. Investeren in een warmtepomp heeft zin als je pand al goed is geïsoleerd. Wil je een elektrisch oven aanschaffen? Ook daarvoor kan je gebruik maken van deze aftrek.

Bron: | KvK Mon, 01 Mar 2021 15:36:51 +0100

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?